INDUK AYAM UNTUK DI JUAL






































Yg ini pula ayam betina muda warna putih.. memang saiz nya kecik dari saiz ayam kampung biasa... kecik lagi dari ibu ayam hutan.. so kalau ada yg berminat.. leh lah calling-calling aku...


Nak sembelih macam tak berbaloi.. so offer kan lah kat sesiapa yg berminat..



















tengok lah sendiri bezanya...dgn anak ayam kacukan... nampak ketara beza saiz...



































Yang ini ibu ayam yg ada jambul.. aku tak sure lah baka ni dari mana...tapi yg aku ingat aku ambik ayam ni dekat otai di jalan kebun 6 bulan lepas... dah dua kali bertelur... anak dia pun aku dah ada.. tapi kecik-kecik lah.. tak sesuai lah utuk aku yg breed ayam untuk jualan.. rugi bagi makan.. hehehe...
So kepada sesiapa yg meminati ayam-ayam mini ini.. leh lah tanya harga ayam ini ..

aku pun tak
tahu nak letak harga utuk ibu ayam ini...


























Tapi ayam ni memang ada jambul di kepala..(raymos) kalau nak jelas lagi mai lah gi tengok kat reban....




















SI JANTAN SASSO(ayam kacukan) si jantan ni.. dah mula nak meneggek betina.. dah berkok.... Umur dalam 6 bulan...beratnya aku rasa dekat2 tiga kilo... So kepada sesiapa yg nak cari penjantan... utuk di cross kan dgn ayam kampung mereka.. ayam yg jenis ni memang sesuai... hasil nya nanti anak ayam kampung akan jadi lebih berat...daging bayak lah .. pembesaran pun capat sikit dari biasa..
Yang betina dah mula bertelur... so aku tak jual lah .. nak buat baka .. anak nya nanti aku jual lah balik....


jantan putih ni .. aku rasa ayam kampung ori... aku jual bukan apa.. tak nak dia kacau ayam betina sabung aku ... nanti rosak blood line... kalau tak tak ada org nak beli ayam jantan putih ni.. Raya haji nanti.. Jadi rendang lah jawab nya...
Ayam ni pun umur lebih kurang 6 bulan kalau tak silap aku... aku rasa pembesaran dia masih meningkat naik... sebab belum bersalin bulu jantab yg betul-betul..










































  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

3 Response to "INDUK AYAM UNTUK DI JUAL"

  1. Anonymous Says:
    December 6, 2009 at 1:31 AM

    ade lagi x ayam jantan putih ni?

  2. junaidi a.k.a hachiroku77 says:
    December 6, 2009 at 4:10 PM

    salam.. aduhai ... mintak maaf lah berbanyak2... ayam jantan putih ni dah selamat di korban kan pada hari raya haji tempoh hari...

    ibu ayam betina ori kampung adalah dalam 6 ekor.. baru belajar bertelur..

  3. lisa arifin says:
    January 26, 2013 at 3:53 AM

    ayam telur ada tak

Post a Comment