INCUBATOR PRODUCT & SETTING


 


Buat masa sekarang ni.. cuma ada dua pilihan warna sahaja ..MERAH dan BIRU seperti di dalam gambar ni
anda boleh pilih yang mana satu berkenan di mata anda..Tempahan akan di buat mengikut pilihan warna dari anda semua.


SEDIKIT SETTING YANG DI LAKUKAN KEATAS INCUBATOR SEBELUM DI HANTAR KEPADA PEMBELI

setting humidity yang ideal untuk pegeraman telur diantara 50% hingga 65%
seperti di dalam gambar diatas ni.. ada lah suhu semasa proses incubator beroperasi di tahap optimum.
hehehe.. mainan anak aku jadi mangsa di jadi kan dummy telur di dalam incubator ini..
Ha sekarang kalau anda perasan.. dummy tadi dah bertukar.. dah kantoi dgn anak aku .. dia ambik balik mainan dia ..hahha.. seronok bergurau2 dgn anak2 ni..
ok kembali kepada cerita kita tadi..
3 JENIS THERMOMETER di guna kan untuk membuat setting incubator ini.. Untuk mendapat suhu yang sebenarnya di dalam incubator ini..
kalau anda perasan bekas air kecik kat dalam tu ada lah untuk menstabil kan humidity.. cuma bekas air yang kecik.. mampu menjana 50% hingga 60% humidity yang sememangnya amat penting semasa proses pengeraman.

Thermometer back up untuk tentuukurran yang lebih efektif dan meyakinkan.


Perubahan suhu menaik dan menurun yang sekata di dalam incubator
Suhu yang maksimum di dalam incubator sebelum terpadam
di  mana suhuh di dalam incubator mencapai 38.5 to 38.9 degree lampu akan tepadam secara automatic.. sehingg suhu menurun kepada 37.5 dan lampu akan menyala kembali pada 37.5 degree
jadi PERBEZAAN JULAT HANYALAH 1.5++ degree sahaja..


Suhu yang tertera ada lah semasa lampu mula menyala semula selepas terpadam pada suhu 38.9 seperti gambar dibawah ini.


Gambar ini pula setting yang di jalankan keatas unit incubator yang lain pula.. warna merah..
di mana humidity nya ada lah sama 60% dengan incubator berwarna biru seperti gambar di atas..

humidity akan turun naik mengikut suhu di dalam incubator.. diantara 50% hingga 60%
tiada masalah walaupun semasa telur dah mencapai tarikh 3 hari terakhir pengeraman.
kerana anak ayam itu sendiri sudah mempuyai kelembabpan yg terhasil dari badan mereka sendiri.
secara semulajadinya humidity akan meningkat kepada 68% hingga 75%

DI NASIHAT KAN .. SUPAYA JAGAN SESEKALI UBAH APA JUAL KEDUDUKAN PERALATAN DI DALAM INCUBATOR INI DI SEPANJANG PENGGUNAANYA

DISPLIN KAN DIRI ANDA.. PASTI ANDA AKAN BERPUAS HATI DENGAN HASILNYA NANTI

INSYALLAH.. KITA HANYA BERUSAHA.. ALLAH JUA YANG MENENTUKAN... AMINNN.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

5 Response to "INCUBATOR PRODUCT & SETTING"

  1. SERI BUMI TERNAK says:
    January 25, 2010 at 10:04 PM

    adi cantek ler inkubator ko time malam.. pergh dwi fungsi tu.. selain fungsi asal sebagai inkubator leh letak kat side table katil tido.. jadi table lamp.. cun giler... hehehe

  2. junaidi a.k.a hachiroku77 says:
    January 25, 2010 at 11:15 PM

    aku dah agak dah .. mesti ko nak cakap macam ni punya... itu lah .. aku pun ada gak terpikir nak buat lampu tido.. heehe.. bangun tido jer leh lah golek2 kan telur ayam kat dalam tu ...

  3. Bedin Jusoh says:
    January 26, 2010 at 4:25 AM

    Kenapa tidak ada kaler ijo atau kaler putih. Ko tak suke ek....

    hehehe...kaler pun memainkan peranan dalam penetasan. Kita rujuk kepada Dr Modh Fadhilah Kamsah berkaitan pentingnya peranan kaler dalam kehidupan. Aku rasa klu 2 kaler jer, tak ceria sangat, Buatlah the more the merrier.

  4. junaidi a.k.a hachiroku77 says:
    January 26, 2010 at 6:59 AM

    byak lagi warna lain ... bukan apa.. kalau benar kata2 doktor tu... nanti bukan telur yang menetas... anak tuan punya incubator ni yang makin bertambah.. hehehe..

  5. junaidi a.k.a hachiroku77 says:
    January 26, 2010 at 6:59 AM

    byak lagi warna lain ... bukan apa.. kalau benar kata2 doktor tu... nanti bukan telur yang menetas... anak tuan punya incubator ni yang makin bertambah.. hehehe..

Post a Comment